Κυριοτερες Ειδησεις

Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΟΠ Βοιωτίας εν αναμονή του “Ιανού”

Έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Βοιωτίας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Φανής Παπαθωμά, εν αναμονή του κύματος κακοκαιρίας “Ιανός” που θα επηρεάσει από την Παρασκευή και τη Βοιωτία.

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε συναγερμό καθώς οι προβλέψεις των μετεωρολόγων είναι δυσοίωνες. Κατά τη διάρκεια του περάσματος του «Ιανού», που θα διαρκέσει έως την Κυριακή, θα έχουμε βροχές, κατά τόπους πολύ ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους.

Από την Π.Ε Βοιωτίας κλήθηκαν οι Δήμοι Θηβαίων και Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας να εκκενώσουν τις παραλίες τους. Παράλληλα απευθύνεται έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους

Στη συνεδρίαση του ΣΟΠ συμμετείχαν ο Υποδιευθυντής Αστυνομικής Δ/νσης Βοιωτίας, Ηλίας Μπακούμης,  ο Διοικητής Τροχαίας Λιβαδειάς Νικόλαος Μαλέρδου, ο  Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βοιωτίας, πύραρχος Ιωάννης Ζαμάνης και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Βοιωτίας.

Κατόπιν ενημέρωσης από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της 114 Πτέρυγας Μάχης και με βάση το μοντέλο των καιρικών φαινομένων αποφασίστηκε:

1)Ενημέρωση με Δελτία Τύπου από την Πολιτική Προστασία της Π. Ε. Βοιωτίας και έκδοση εκτάκτων δελτίων καιρικών φαινομένων τα οποία εστάλησαν και θα σταλούν σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς

2)Ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ότι οι δυνάμεις και ο μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα με προσωπικό και μέσα που διαθέτει.

3)Ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία  ότι οι δυνάμεις και ο μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα με προσωπικό και μέσα που διαθέτει και σε περιπτώσεις που θα κριθούν αναγκαίες κάθε στιγμή,  θα πραγματοποιείται ολική ή μερική απαγόρευση κυκλοφορίας και ιδιαιτέρως βαρέων οχημάτων.

Η Πολιτική Προστασία και η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Π. Ε. Βοιωτίας, θα αναπτύξει μηχανήματα έργου σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου σε όλο το Νομό Βοιωτίας.

Αποφασίστηκε να ενημερωθούν οι Δήμοι:  Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας, Θηβών και Τανάγρας για την απομάκρυνση των ευπαθών ομάδων από  τους παραλιακούς οικισμούς του Κορινθιακού κόλπου , αν και εφόσον το κρίνουν απαραίτητο.

Επίσης οι Δήμοι του Νομού Βοιωτίας να ενημερώσουν πολίτες που δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο (κτηνοτρόφους, αγρότες, μελισσοκόμους κλπ.) των περιοχών τους για την επερχόμενη κακοκαιρία.

Συστάσεις στους πολίτες:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζοίή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, καλέστε στα τηλέφωνα: 112, 100, 199, 1662261029036.

Null
To Top