Τοπικες Ειδησεις

Η Ομάδα Πολιτών Λιβαδειάς για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ανακοίνωση της Ομάδας Πολιτών Λιβαδειάς για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα μέτρα προστασίας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων:

Η προστασία από την πανδημία προϋποθέτει μέτρα για τις φυλακές, τις δομές των προσφύγων και τους καταυλισμούς των Ρομά

Η πρόσφατη τραγική απώλεια ζωής μιας νέας γυναίκας κρατούμενης στις φυλακές του Ελαιώνα και οι καταγγελίες των συγκρατούμενων της, τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού σε δομές προσφύγων στη Ριτσώνα και τη Μαλακάσα αλλά και σε καταυλισμούς Ρομά, καταδεικνύουν ένα τεράστιο πρόβλημα που δυστυχώς δεν αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία.

Συγκεκριμένα, ενώ ως γενική πολιτική έχει εφαρμοστεί η αποφυγή συγχρωτισμού, στις συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες, η μόνη πολιτική που ασκείται είναι ο αποκλεισμός όλων μαζί των ανθρώπων σε συνθήκες που καθιστούν αδύνατη την προστασία τους.  Αποτέλεσμα αυτής της αδιανόητης πρακτικής είναι να τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο όχι μόνο η υγεία των ίδιων των ευάλωτων ομάδων, αλλά και συνολικά η δημόσια υγεία όπως και των εργαζομένων στις φυλακές και στις προσφυγικές δομές.

Ο Συνήγορος του Πολίτη σε πρόσφατη επιστολή του προς την κυβέρνηση έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Επίσης τόσο η Διεθνής Αμνηστία όσο και ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν απευθύνει εκκλήσεις στην Ελληνική Κυβέρνηση. Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα στη χώρα μας όπως και σε όλες τις Βαλκανικές χώρες, η πανδημία έχει συγκρατηθεί, δε σημαίνει ότι δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος από λάθος πολιτικές να υπάρξει πρόβλημα.

Επειδή θεωρούμε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην υγεία,

επειδή θεωρούμε ότι ο ιός δεν «φυλακίζεται»

επειδή στην περιοχή μας υπάρχουν φυλακές, δομές προσφύγων και καταυλισμοί Ρομά

επειδή οι διακρίσεις και ο κίνδυνος για τις ευάλωτες ομάδες, δημιουργεί αντανακλαστικά φόβου και εκτοξεύει τον ρατσισμό,

ζητάμε την κατεπείγουσα λήψη μέτρων για την αποσυμφόρηση των φυλακών, την στέγαση των προσφύγων σε καταλύματα και την προφύλαξη των Ρομά.

Η ευθύνη για την προστασία όλων ανήκει στην Πολιτεία, την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η ατομική μας ευθύνη αφορά όχι μόνο την προσωπική συμμόρφωση με τα μέτρα προστασίας αλλά και την διεκδίκηση αυτά τα μέτρα να είναι καθολικά για να έχουν αποτελέσματα.

 

 

Null
To Top