Χωρίς κατηγορία

Μετ΄ εμποδίων η δακοκτονία στη Βοιωτία

Τηλεδιάσκεψη για τα προβλήματα στην υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας πραγματοποιήθηκε σήμερα, παρουσία του Περιφερειάρχη, Φάνη Σπανού, του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης  Δημήτρη Βουρδάνου και των επικεφαλής των παρατάξεων του περιφερειακού συμβουλίου  Δημήτρη Αναγνωστάκη («Στερεά …Υπεροχής»),  Κατερίνας Μπατζελή («Πατρίδα μας η Στερεά») και Κώστα Μπασδέκη («Λαϊκή Συσπείρωση Στερεάς Ελλάδας»).

Το πρόγραμμα για τη Βοιωτία, προς το παρόν, είναι στον αέρα καθώς δεν έχει υποβληθεί καμία προσφορά είτε στον κανονικό είτε στον επαναληπτικό διαγωνισμό  και θα ακολουθηθεί το στάδιο της απευθείας ανάθεσης.

Σχετικά με την εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη κ. Βουρδάνου σε δελτίο τύπου αναφέρονται τα ακόλουθα:

Στην εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στο ρόλο της ελαιοκαλλιέργειας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, την οικονομική αλλά και κοινωνική σημασία που έχει, όπου αφού καλλιεργούνται πάνω από 13.000.000 ελαιόδενδρα και απασχολούνται πάνω από 40.000 οικογένειες. Επίσης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στην περιφέρειά μας έχουμε τέσσερις (4) ΠΟΠ βρώσιμων ελιών  – κονσερβολιά Αμφίσσης, Αταλάντης, Ροβιών και Στυλίδας και τόνισε το σημαντικό ρόλο που παίζει η δακοκτονία, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά στο σπουδαιότερο προϊόν της ελιάς και του ελαιολάδου. Επίσης τόνισε την εφαρμογή ενός παλιού, προβληματικού, ξεπερασμένου και τελικά αναποτελεσματικού νομικού πλαισίου που ισχύει σήμερα και εφαρμόζεται τουλάχιστον 40 χρόνια. Ακόμη, επεσήμανε την ελλειμματική χρηματοδότηση, τις καθυστερήσεις κατανομής και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που προκαλούν σημαντικό πρόβλημα στην έναρξη του προγράμματος, καθώς στην έλλειψη ενός νομοθετικού πλαισίου εκσυγχρονισμένου προγράμματος δακοκτονίας.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος ήδη κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση και εκτελεί από την προηγούμενη χρονιά διετές πιλοτικό πρόγραμμα καταπολέμησης δάκου με νέες τεχνολογίες στη Φθιώτιδα ενημέρωσε ο κ. Βουρδάνος. Έχοντας καταγεγραμμένα θετικά και ενθαρρυντικά αποτελέσματα προχωράει φέτος στην επέκταση και εφαρμογή ενός νέου προγράμματος στις περιφερειακές ενότητες Εύβοιας, Βοιωτίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας, με τοποθέτηση τηλεμετρικών σταθμών, ηλεκτρονικές τηλεμετρικές παγίδες παρακολούθησης και καταγραφής των δακοπληθυσμών, καθώς και ηλεκτρονική παρακολούθηση των διαδικασιών – εφαρμογής ψεκασμού και χρήση εξαπτέρου (drone) σε δύσβατες περιοχες.

Στόχος των ανωτέρω είναι η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της διακύμανσης του δάκου, της έγκαιρης επέμβασης και της μεγιστοποίησης του αποτελέσματος, με στόχο την προστασία της ποσότητας και ποιότητας της ελιάς και του ελαιολάδου.

Επίσης στην εξοικονόμηση των μέσων καταπολέμησης του δάκου – φυτοφάρμακα και παράλληλα μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάερχης κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις με αποδέκτη το Υπουργείο για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και εκσυγχρονισμό των πρωτοκόλλων δακοκτονίας, με βάση τις νέες τεχνολογίες εφαρμογής συστημάτων “γεωργίας ακριβείας”. Τέλος, σε επίπεδο Περιφέρειας πρότεινε τη σύσταση ομάδας εργασίας με στόχο την κατάθεση προτάσεων για το σχεδιασμό της δακοκτονίας και την βελτίωση των μεθόδων υλοποίησής της. Καταλήγοντας συμφωνήθηκε να ακολουθήσει νέα συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς – εκπροσώπους παραγωγών, ώστε να αποτυπωθούν εν συνόλω οι προτάσεις για νέες πρακτικές διοικητικής και επιστημονικής προσέγγισης της δακοκτονίας.

«Με κοινό βηματισμό, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προχωρά στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πρότασης πάνω στο σχεδιασμό της δακοκτονίας και την βελτίωση των μεθόδων υλοποίησής της. Στόχος μας παραμένει η προστασία της ποσότητας και ποιότητας της ελιάς και του ελαιολάδου,  προκειμένου οι παραγωγοί μας να τυγχάνουν μεγαλύτερης υπεραξίας στο τελικό  προϊόν τους» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βουρδάνος.

Null
To Top