Τοπικες Ειδησεις

Μήνυμα Ταγκαλέγκα για την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων-όχι στις “εξώσεις” Μηταράκη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων, ο δήμαρχος Λεβαδέων Γιάννης Ταγκαλέγκας στέλνει το δικό του μήνυμα κάνοντας αναφορά στο πρόγραμμα φιλοξενίας ESTIA , που υλοποιείται στη Λιβαδειά, για τη φιλοξενία προσφύγων και το πρόγραμμα HELIOS, που αφορά στην ενσωμάτωση τους.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι η Δημοτική Αρχή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να παραταθεί η διαμονή των αναγνωρισμένων προσφύγων που μένουν σε διαμερίσματα στη Λιβαδειά και θα πρέπει να τα εγκαταλείψουν, με βάση αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργού Νότη Μηταράκη .

Την Παρασκευή το βράδυ, σε πέντε σημεία της πόλης, θα πραγματοποιηθούν εικαστικές παρεμβάσεις, με προβολή φωτογραφιών και θέμα τους πρόσφυγες.

Το μήνυμα του Γ. Ταγκαλέγκα:

Η Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου και αποτελεί ημέρα μνήμης για τα θύματα του πολέμου που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, την πατρίδα τους και να χωριστούν από τις οικογένειες τους.

Οι μαρτυρίες των ανθρώπων για τις κακουχίες του πολέμου που βίωσαν, η αναφορά τους στο δύσκολο ταξίδι τους μέχρι να βρεθούν σε μία ασφαλή χώρα και η διεκδίκηση μια νέας ήρεμης οικογενειακής ζωής που στερήθηκαν, μας κάνει να αναλογιστούμε ότι το μέλλον μας είναι κοινό, με τις ίδιες ανησυχίες και τα ίδια όνειρα.

Ο ελληνικός λαός επέδειξε αλληλεγγύη από την πρώτη στιγμή υποδοχής τους στην χώρα και ο Δήμος Λεβαδέων συνέβαλε στην διαχείριση του, υλοποιώντας το πρόγραμμα «ESTIA II: Μίσθωση Διαμερισμάτων σε αιτούντες άσυλο στη Λιβαδειά» σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (UNHCR) έχοντας φιλοξενήσει πάνω από 1.408 ωφελούμενους προσφέροντας ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Ο Δήμαρχος Λεβαδέων Ιωάννης Ταγκαλέγκας επισημαίνει ότι η φετινή ημέρα της 20ης Ιουνίου βρίσκει αρκετές οικογένειες αναγνωρισμένων προσφύγων αντιμέτωπους με την προοπτική να εξέλθουν από τα διαμερίσματα και τη διακοπή των παροχών του προγράμματος ESTIA, υπογραμμίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να παραταθεί η διαμονή των προσφύγων που διαβιούν στη Λιβαδειά σε διαμερίσματα. Επίσης, σημειώνει ότι βασική μέριμνα του Δήμου Λεβαδέων είναι η επίτευξη της κοινωνικής ενσωμάτωσής των προσφύγων στην οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής και στο πλαίσιο αυτό η ΚΕΔΗΛ λειτουργεί το πρόγραμμα HELIOS σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευση, με στόχο την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την παροχή της αναγκαίας καθοδήγησης για την εύρεση εργασίας σε όσους μετανάστες επιθυμούν και παράλληλα η Δημοτική Αρχή έχει προτείνει τη δημιουργία προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ όσων επιθυμούν να παραμείνουν και να εργαστούν στην περιοχή μας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Πρόσφυγα και για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Λεβαδέων (Κ.Ε.ΔΗ.Λ) θα πραγματοποιήσει τη δράση «ArtStreetProjection» με προβολή φωτογραφιών που έχουν ως θέμα τον «ΠΡΟΣΦΥΓΑ». Πρόκειται για βραβευμένες φωτογραφίες των Λουίζα Γκουλιεμάκη (φωτογράφος του Αθηναϊκού γραφείου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φωτογράφων Τύπου), Μιχάλη Καραγιάννη (ιδρυτικό μέλος του φωτοειδησεογραφικού πρακτορείου phasma), Milos Bicanski (συνεργάτης με το πρακτορείο Getty Images) και ο Ορφέας Παναγιώτου (φωτογράφος ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020 από τις 21:30 έως τις 23:30 το βράδυ σε 5 διαφορετικά σημεία της πόλης:

  • Στην αρχή του πεζοδρόμου στην περιοχή της Κρύας
  • Κεντρική Πλατεία Λιβαδειάς
  • Κτήριο Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας
  • Πλατεία Συνοικισμού
  • Πεζόδρομος Ορφέως (χώρος πρώην παλιού ΚΤΕΛ)
Null
To Top