Τοπικες Ειδησεις

Περί προστίμων και “μεγάλων περιπάτων”

Με γραπτή ανακοίνωση η αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά απαντά στην κριτική που δέχεται για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε καταστήματα εστίασης στη Λιβαδειά μετά από ελέγχους για την τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού.

Επιβλήθηκαν πρόστιμα 36.οοο ευρώ, τα οποία οι καταστηματάρχες χαρακτηρίζουν υπέρογκα.

Το πρωί της Παρασκευής η κ. Παπαθωμά, μιλώντας στο ΣΕΙΡΙΟfm,  επανέλαβε όσα αναφέρονται στο δελτίο τύπου και άφησε αιχμές κατά των καταστηματαρχών, σε αντίθεση, όπως είπε με τους συναδέλφους τους στη Θήβα όπου σε αντίστοιχους ελέγχους δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις.

Στην κριτική που δέχεται από τον περιφερειακό σύμβουλο Κώστα Σωτηρόπουλο απάντησε ότι δεν θα τον ακολουθήσει στον “μεγάλο περίπατο του λαϊκισμού”.

Είχε προηγηθεί δελτίου τύπου του κ. Σωτηρόπουλου, στο οποίο καυτηρίαζε την επιβολή των προστίμων.

Όσον αφορά την εξέταση των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί για τα πρόστιμα δήλωσε ότι αυτά θα εξεταστούν από την αρμόδια επιτροπή των υπηρεσιακών παραγόντων της Π.Ε Βοιωτίας.

Η ανακοίνωση Παπαθωμά:

Οι αρμόδιες  αρχές ελέγχου της Π.Ε. Βοιωτίας σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ  πραγματοποίησαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούν ελέγχους  για την διασφάλιση της εφαρμογής  των μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης  του COVID-19.

Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις  Σχετικές Διατάξεις για την τήρηση των μέτρων, οι οποίες  είναι :

  1.         ΚΥΑ Αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ.36857 (Β’ 2401/17-06-2020) «Κανόνες τήρησης αποστάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού  COVID – 19.
  2.         ΚΥΑ Αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ.40381 (Β’ 2601/27-06-2020) «Κανόνες τήρησης αποστάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού  COVID – 19.

    iii.        ΚΥΑ Αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ.35444 (Β’ 2216/09-06-2020) «Κανόνες τήρησης αποστάσεων σε οργανωμένες  ιδιωτικές και μη παραλίες στο σύνολο της επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού  COVID – 19.

και λαμβάνοντας υπόψη και τα σχετικά έγγραφα:

  1.         Το αριθ. 2684 από 11-06-2020, έγγραφο  Γ.Γ. Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή/Συντονιστικό Κέντρο Εποπτείας της Αγοράς & Αντιμετώπισης του Παραεμπορίου
  2.         Την αριθ.  και 73611/13-07-2020 Εγκύκλιου  από την Γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή

  Οι έλεγχοι που διεξήχθησαν  κατά την περίοδο 10/06/2020 έως 17/07/2020 αφορούσαν:

  1.         καταστήματα Υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες, εστιατόρια, μπάρ)
  2.         Διενέργεια εκδηλώσεων από φορείς/ συλλόγους και επιχειρήσεις  σε Υπαίθριους Δημοτικούς Χώρους

   iii.        Οργανωμένες ιδιωτικές  και μη παραλίες

   Από τους επιτόπιους ελέγχους (κατά προσέγγιση  120 στον αριθμό) βεβαιώθηκαν συνολικά 16 παραβάσεις  με συνολικό ύψος προστίμου 35.650 €. Οι παραβάσεις αφορούσαν την  υπέρβαση της αναλογίας ατόμων ανά επιφάνεια , την μη τήρηση των

αποστάσεων μεταξύ τραπεζοκαθισμάτων , μη χρήση μάσκας από προσωπικό εργασίας και την εμφάνιση συνωστισμού.

   Σύμφωνα με την ως άνω αναφερόμενη νομοθεσία [αρθ. 25 της ΚΥΑ Αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ.40381 (Β’ 2601/27-06-2020) & αρθ. 24 της ΚΥΑ Αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ.36857 (Β’ 2401/17-06-2020) ]) τα πρόστιμα εντάσσονται ως δημόσια έσοδα στον Αναλυτικό Λογαριασμό Εσόδων (Α.Λ.Ε.) 1560989001 «Λοιπά Πρόστιμα και χρηματικές Ποινές»

    Οι Υποβληθείσες αντιρρήσεις  εξετάζονται από την αρμόδια Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων επί Πράξεων Επιβολής Προστίμων και Αναστολής Λειτουργίας» της Π.Ε Βοιωτίας [αρθ. 23 της ΚΥΑ Αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ.40381 (Β’ 2601/27-06-2020) & αρθ. 22 της ΚΥΑ Αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ.36857 (Β’ 2401/17-06-2020) ]) που συγκροτείται με απόφαση της Προϊσταμένης της Δ/νσης Ανάπτυξης . 

    «Eξ όλων των ανωτέρω είναι εμφανές ότι τηρήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η νομοθεσία για να διασφαλιστεί στα μέγιστα δυνατά επίπεδα , η υγεία των συμπολιτών μας . ‘Ένα γενικότερο lock down θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα για την τοπική μας οικονομία , βάζοντας παράλληλα σε μεγάλο κίνδυνο τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, εκτός του συνολικού πληθυσμού του Νομού.

    Η Βοιωτία ως σήμερα παραμένει ένας Νομός με σχεδόν μηδενικά κρούσματα  COVID 19, ως αποτέλεσμα  της προσπάθειας όλων μας .

  Δελτία Τύπου τα οποία εμπεριέχουν αναληθή  στοιχεία αναπαράγοντας ειδήσεις οι οποίες δεν έχουν καμία υπόσταση , δεν ήταν ποτέ στις δικές μας λογικές.

   Καλώ όλους τους πολίτες να συμβάλλουν με όλους τους τρόπους στη διαφύλαξη αυτού του δημόσιου αγαθού που λέγεται υγεία.

   Μεγάλοι περίπατοι στο λαϊκισμό και σε αναληθείς ειδήσεις οδηγούν σε μικρά και σκοτεινά μονοπάτια. Επιλέξαμε να περπατήσουμε σε λεωφόρους αλήθειας, υπευθυνότητας και διαφάνειας», τόνισε στις δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης της Π. Ε. Βοιωτίας , Φανή Παπαθωμά.

Η ανακοίνωση Σωτηρόπουλου:

“Ένας μεγάλος Περίπατος στα καταστήματα της Λιβαδειάς”
Η πανδημία του covid-19 περιόρισε σημαντικά τη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης, οδηγώντας πολλούς επαγγελματίες σε οικονομικό αδιέξοδο. Για περισσότερους από τέσσερις μήνες ο κλάδος της εστίασης συνεχίζει να αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες δυσκολίες και σε συνδυασμό με το επικείμενο 2ο κύμα της πανδημίας, το μέλλον αυτών των επιχειρήσεων διαφαίνεται αβέβαιο.
Η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας αντί να δώσει χείρα βοηθείας, κάνοντας συστάσεις και ενημερώσεις για τις νέες υγειονομικές διατάξεις, επιδόθηκε στην πόλη της Λιβαδειάς σε αυστηρούς ελέγχους καταλογίζοντας υπέρογκα και εξαντλητικά πρόστιμα. Ο πλέον αρμόδιος, κυβερνητικός εκπρόσωπος κ Πέτσας ξεκαθάρισε πως οι έλεγχοι δεν θα πρέπει να εστιάζουν στα τραπεζοκαθίσματα, αλλά στον συνωστισμό. Σε αντίθεση αυτών, η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας δια του κλιμακίου ελέγχου και μόνο στην Λιβαδειά, καταλόγισε πρόστιμα συνολικής αξίας 40.000 € εξαντλώντας την αυστηρότητα του νόμου για τη θέση και των αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων, σε άδεια από πελάτες καταστήματα.
Κατόπιν το Σωματείο ” Νέα Εστίαση ” ζήτησε και πραγματοποίησε συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας. Εκεί λοιπόν τους ανακοινώθηκε η πρόθεση της μη διαγραφής ή μείωσης των προστίμων, καταστρατηγώντας κάθε συνταγματικό δικαίωμα των επαγγελματιών αλλά και προκαταλαμβάνοντας το πόρισμα της ανεξάρτητης Επιτροπής.
Σα να μην έφτανε αυτό, δεσμεύτηκε για την παραχώρηση του συνολικού ποσού των προστίμων, στο νοσοκομείο της Λιβαδειάς, κάτι για το οποίο είναι αναρμόδια, απαιτείται απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου καθώς και σχετικό αίτημα οικονομικής ενίσχυσης από την διοίκηση του Νοσοκομείου. Και όλα αυτά εφόσον υπάρξει τελεσίδικη απόφαση δικαίωσης των ενεργειών της Περιφέρειας μιας και οι επαγγελματίες έχουν ήδη ακολουθήσει την νομική οδό.
Κύριε Περιφερειάρχη σας καλώ για έναν μεγάλο Περίπατο στο κέντρο της Λιβαδειάς, για να συζητήσετε και να διαπιστώσετε τα ανωτέρω από τους θιγόμενους επαγγελματίες και το σωματείο τους “Νέα Εστίαση”.
Null
To Top