Τοπικες Ειδησεις

Σοβαρό ατύχημα στο Ενεργειακό Κέντρου Αγίου Νικολάου της PROTERGEIA

Με ανακοινώσεις τους το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς και το ΠΑΜΕ Λιβαδειάς καταγγέλλουν το σοβαρό ατύχημα που συνέβη την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου στο Ενεργειακό Κέντρου Αγίου Νικολάου της Εταιρείας Μυτιληναίος, ζητούν ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας και απόδοση των ευθυνών για το ατύχημα. Συγκεκριμένα εργαζόμενος σε εργολαβία υπέστη ηλεκτροπληξία με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του.

Η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Επαρχίας Λιβαδειάς  καταγγέλλει τους υπεύθυνους και ζητά την απόδοση ευθυνών για το πολύ σοβαρό εργατικό ατύχημα που συνέβη την Παρασκευή 4/9/2020 και ώρα 5.00΄μ.μ. στις εγκαταστάσεις του Ενεργειακού Κέντρου Αγίου Νικολάου της Εταιρείας Μυτιληναίος.

Κατά την διάρκεια εργασιών για το πλύσιμο των μονωτικών σε καλώδιο υψηλής τάσης, συνάδελφος εργαζόμενος υπέστη ηλεκτροπληξία με αποτέλεσμα την δημιουργία σοβαρών εγκαυμάτων.

Το πολύ σοβαρό εργατικό ατύχημα προφανώς αποκαλύπτει πρόβλημα ασφαλείας στη συγκεκριμένη εργασία, κενό που πρέπει άμεσα να καλυφθεί, για να μην θρηνήσουμε θύματα.

Ευχόμαστε περαστικά και γρήγορη ανάρρωση στον συνάδελφο εργαζόμενο και απαιτούμε από τα αρμόδια Όργανα της πολιτείας (Τμήμα Ασφάλειας και Υγιεινής του ΣΕΠΕ) να διαλευκάνουν τα αίτια για την κάλυψη των κενών ασφαλείας ώστε να παρθούν μέτρα για  την ασφαλή εκτέλεση της εργασίας.

Τέλος να αποδοθούν  οι ευθύνες για το συγκεκριμένο συμβάν.

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Λιβαδειάς

Την Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη σημειώθηκε «εργατικό» ατύχημα,  εντός του χώρου του ενεργειακού κέντρου Αγ Νικολάου στην εταιρεία PROTERGEIA, συμφερόντων Μυτιλιναίου.

Εργαζόμενος, στα πλαίσια εργολαβίας για την συντήρηση του υποσταθμού της μονάδας, χτυπήθηκε από ρεύμα υψηλής τάσης, προξενώντας του σοβαρότατο τραυματισμό, χωρίς ευτυχώς το ατύχημα να του στερήσει την ζωή.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι και αυτό το εργατικό ατύχημα δεν οφείλεται στην “κακιά ώρα”, ούτε σε αμέλεια του συναδέλφου. Έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα των εργατικών ατυχημάτων που συμβαίνουν καθημερινά σε κάθε χώρο δουλειάς. Είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας, της υποστελέχωσης και της έλλειψης μέτρων ασφαλείας.

Η  σιωπή που επικρατεί, αποδεικνύει ότι το μεγάλο κεφάλαιο, πάει να την βγάλει λάδι για άλλη μια φορά. Θα πατήσει πάνω στην ατομική ευθύνη του εργαζομένου ή στην στιγμιαία απροσεξία του.

Γνωρίζουμε επίσης τις συνθήκες πίεσης που δημιουργούνται από την εταιρία προκειμένου οι εργασίες να τελειώνουν γρήγορα και «εντός χρονοδιαγράμματος». Συνεχόμενες υπερωρίες για το προσωπικό, δουλειά τα σαββατοκύριακα χωρίς ρεπό και ξεκούραση, εντατικό πρόγραμμα, εργασία κάτω από τον ήλιο σε περιόδους καύσωνα κλπ. Η κατάσταση αυτή γίνεται ακόμα χειρότερη όταν μιλάμε για εργολαβίες.

Τα μέτρα ασφαλείας, όσο και να επικαλεστεί η εταιρία ότι πάρθηκαν, καλούνται να τα εφαρμόσουν άνθρωποι οι οποίοι είναι εξαντλημένοι κάτω από  συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας τους.

Ο συνδυασμός της δίψας της εταιρίας για περισσότερο κέρδος, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, με τις συνθήκες εξάντλησης των εργαζομένων δημιουργούν αυτό το εκρηκτικό μίγμα που μας οδήγησε στο «ατύχημα».

Ευχόμαστε στον συνάδελφο γρήγορη ανάρρωση  και καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τόσο στον όμιλο Μυτιληναίου, όσο και σε όλους τους χώρους δουλειάς, να διεκδικήσουμε την τήρηση όλων των μέτρων υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Να απαιτήσουμε  να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από το Τμήμα Ελέγχου Υγιεινής και Ασφάλειας της Επιθεώρησης Εργασίας .

Μόνο με την οργανωμένη και ταξικά προσανατολισμένη πάλη, όλοι οι εργαζόμενοι μπορούμε να διεκδικήσουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς για να γυρίζουμε όλοι υγιείς στα σπίτια μας.

Null
To Top