Τοπικες Ειδησεις

Τίμησαν τους 10 ήρωες Λιβαδείτες

Ημέρα τιμής και μνήμης η 11η Σεπτεμβρίου για τη Λιβαδειά και για τους 10 νέους Λιβαδείτες που δολοφονήθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 11 Σεπτεμβρίου 1943.

Σε μια λιτή τελετή, στην κεντρική πλατεία της πόλης, το πρωί της Παρασκευής, τιμήθηκε η μνήμη τους από τους λιγοστούς, λόγω πανδημίας εκπροσώπους των τοπικών αρχών.

Στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θ&Λ, Γεώργιος.

Συγκινητική ήταν η στιγμή της κατάθεσης στεφάνου από το γιο ενός εκ των φονευθέντων, το Χρήστο Κουντουριώτη.

Την τελετή διοργάνωσαν ο Δήμος Λεβαδέων και η Τοπική Κοινότητα.

Το μήνυμα όλων ποτέ ξανά φασισμός.

Σε γραπτό μήνυμα του ο δήμαρχος Λεβαδέων Γιάννης Ταγκαλέγκας αναφέρει:

Σήμερα τιμούμε τους 10 νέους Λιβαδείτες που απαγχονίστηκαν στην Κεντρική Πλατεία Λιβαδειάς από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 11 Σεπτεμβρίου 1943.

Πέρασαν ήδη 77 χρόνια από την αποφράδα εκείνη ημέρα που οι ναζί, με υπόδειξη των κουκουλοφόρων συνεργατών τους, έδειξαν για άλλη μια φορά το αποτρόπαιο πρόσωπο τους. Στις 9 Σεπτεμβρίου 1943 οι αποθήκες του Πανουργιά είναι γεμάτες από μελλοθάνατους, σπίτια στη συνοικία του Ζαγαρά καίγονται δήθεν ως αντίποινα για τον φόνο γερμανού στρατιώτη. Οι κατακτητές απαγορεύουν την κυκλοφορία στην πόλη και στήνουν 10 κρεμάλες στα μπαλκόνια των κτιρίων της πλατείας. Επιλέγουν 10 παλληκάρια, στην άνοιξη της ζωής τους, από τις αποθήκες, τα μεταφέρουν στην κεντρική πλατεία και προχωρούν στην ολοκλήρωση του φρικτού σχεδίου τους.

Αθάνατοι μένουν στην καρδιά και στο μυαλό μας, οι 10 νέοι συντοπίτες μας, που μαρτύρησαν στο βωμό της ελευθερίας:

Λουκάς Δασόπουλος ή Γκανάς – ετών 23

Κωνσταντίνος Σύρος ή Τσίρκας– ετών 24

Παναγιώτης Τσάβας– ετών 32

Χρίστος Κουντουργιώτης– ετών 28

Χαράλαμπος Γεωργουλής– ετών 19

Λουκάς Γαμβρίλης– ετών 34

Παναγιώτης Γαζής–  ετών 24

Ανέστης Ιντζίδης– ετών 24

Γεώργιος Μπότσαρης– ετών  21

Νικόλαος Κομπότης– ετών 17

Οι εκδηλώσεις μνήμης αποτελούν ελάχιστο φόρο τιμής προς αυτούς θυσιάστηκαν για τα ιδανικά και τις αξίες τους και αποτελούν το εφαλτήριο, την ευκαιρία να γνωρίσει η νέα γενιά το ιστορικό παρελθόν, όχι όμως ως ένα αποκομμένο κομμάτι της ιστορίας, αλλά ως δομικό στοιχείο της εθνικής μας πολιτιστικής ταυτότητας.

 

“Ημέρα μνήμης και τιμής για τα 10 παλληκάρια που απαγχονίστηκαν στην Λιβαδειά από τους Γερμανούς κατακτητές στις 11-9-1943. Ποτέ ξανά θύματα πολέμου, ποτέ ξανά φασισμός!” το μήνυμα της βουλευτού Γιώτας Πούλου.

Αντίστοιχο και το μήνυμα του βουλευτή Γιώργου Μουλκιώτη.

 

Null
To Top