Ελλάδα

Την Τρίτη το διάγγελμα Μητσοτάκη για άρση περιορισμών

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει νέο διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, την ερχόμενη Τρίτη, 28 Απριλίου. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στο σχέδιο σταδιακής άρσης των μέτρων που έχουν εφαρμοστεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αρχής γενομένης από την 4η Μαΐου, ημέρα κατά την οποία θα ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια.

Τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν ξανά στις 11 Μαΐου, μόνο όμως για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα όποια νέα μέτρα ή οι «διορθωτικές» κινήσεις θα ανακοινώνονται ανά 15νθημερο.

Όλο αυτό το διάστημα, ο πρωθυπουργός έχει προβεί σε συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες (Βασίλη Κικίλια, Βασίλη Κοντοζαμάνη, Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκο Χαρδαλιά), προκειμένου να αποφασιστεί το σχέδιο για το χρονοδιάγραμμα της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων.

Τι έχει «κλειδώσει»

Η 4η Μαΐου θα είναι η ημέρα έναρξης της εφαρμογής του σχεδίου σταδιακής αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων. Από την ημέρα εκείνη και σταδιακά κάθε δύο εβδομάδες αναμένεται να υπάρχουν άρσεις περιορισμών, οι οποίες θα πραγματοποιούνται μέσα στο δίμηνο του Μαΐου και του Ιουνίου.

Εκτός από το άνοιγμα των μικρών εμπορικών καταστημάτων και των κομμωτηρίων, εξετάζεται και η «απελευθέρωση» των καταστημάτων εστίασης, αλλά με συγκεκριμένους περιορισμούς για την αποφυγή έντονου συνωστισμού (όπως π.χ. το ποια και πόσα τραπέζια και καθίσματα θα λειτουργούν).

Στα σχολεία, η προτεραιότητα είναι η Γ’ Λυκείου, με την έναρξη των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων να προγραμματίζεται εντός του Ιουνίου. Μέχρι στιγμής είναι άγνωστες οι ημερομηνίες που θα οδηγήσουν στις μαθητικές αίθουσες τα παιδιά μικρότερης ηλικίας.

Σταδιακά αναμένεται να γίνει κι η άρση του περιορισμού κυκλοφορίας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως θα διατηρηθεί η αποστολή μηνυμάτων στο 13033, αλλά θα διευρύνονται οι λόγοι που δικαιολογούν την έξοδο από το σπίτι.

Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις για τον τομέα του τουρισμού, που συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας.

efsyn.gr

Null
To Top