Ελλάδα

Τσιόδρας: «Δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι»

Ο Σωτήρης Τσιόδρας  ανακοίνωσε 16 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.506, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. 47 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 13 (26,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 89,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 63 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Κανένας καταγεγραμμένος θάνατος, συνολικά ανέρχονται σε 130, οι 34 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Αναφερόμενος στην άρση των μέτρων, αφού επανέλαβε ότι θα γίνουν σταδιακά, με συγκεκριμένα κριτήρια και κανόνες, τόνισε ότι σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή για να δώσει κανόνες. «Δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι», είπε και πρόσθεσε: «Αν δεν χαλαρώσουμε οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ζωής μας θα επιτύχουν».

Αναφέρθηκε στα δικαστήρια, λέγοντας ότι θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και αντισηπτικού σε όλους τους χώρους, ενώ θα τηρούνται αποστάσεις και θα υπάρχει καθορισμός ανώτατου ορίου των εισερχομένων ατόμων.

Ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στις μεταλλάξεις του ιού, είπε ότι οι «ιοί του αναπνευστικού εμφανίζουν μικροδιαφορές στο γενετικό τους υλικό» και έκανε λόγο για «βραδύ ρυθμό μεταλλάξεων σε σχέση με τη γρίπη»,

Έκανε λόγο για αισιόδοξο μήνυμα από την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου στο μέλλον, «με την προϋπόθεση ότι ο ιός θα παραμείνει έτσι».

Ερωτηθείς για την ανοσία, ο κ. Τσιόδρας είπε: «To να χτίσει σταδιακά κανείς ανοσία σε αυτόν τον ιό είναι σημαντικό. Η σταδιακή ανοσία δεν είναι ακριβώς γνωστή, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να γίνει απότομα. Ακούγονται διφορούμενες απόψεις. Δεν συμφωνώ με την τοποθέτηση του ΠΟΥ, ότι αν κάποιος μολυνθεί μπορεί να ξαναμολυνθεί. Συμφωνώ ότι με τα αντισώματα κάποιος θα είναι ασφαλής για περίπου έναν χρόνο».

Δηλώσεις Χαρδαλιά

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε αλλιώς», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε σε ποιο στάδιο της προσπάθειας βρισκόμαστε σήμερα. Παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση σήμερα, μεγάλος αριθμός άσκοπων μετακινήσεων, τα μέτρα ισχύουν στο ακέραιο, μην ετοιμάζεται κανείς για εκδρομή την Πρωτομαγιά».

«Όλοι θα ξέρουν την αρχή της εβδομάδας έγκυρα και έγκαιρα τι θα γίνει και πώς αναφορικά με την άρση των μέτρων», τονίζοντας ότι «η επόμενη φάση θα είναι η επιστροφή σε μια νέα καθημερινότητα, η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη, θα έχουμε κρούσματα, εστίες αναζωπύρωσης, θα χάνουμε συνανθρώπους μας. Η μη τήρηση μέτρων υγιεινής δεν θα μπορεί να είναι αποδεκτή σε κανέναν». Και πρόσθεσε ότι «η εκτίμηση και η αξιολόγηση της κατάστασης θα είναι συνεχής».

Αναφερόμενος στην κλινική Ταξιάρχαι, είπε: «Κλιμάκιο ελεγκτών πραγματοποίησε αυτοψία, εξέτασε στελέχη, ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη και θα λειτουργήσει βοηθητικά και ο έλεγχος των εισαγγελικών αρχών».

«Πρέπει να δείξουμε επιμονή και πειθαρχία σε όλες τις φάσεις του σχεδίου μας. Να μην αφήσουμε την ανυπομονησία και την κούραση να επηρεάσουν την προσπάθειά μας», σχολίασε.

Null
To Top